Breaking News
Home / Stiri Online / Transhumanţa carpatică şi jocul de oină,…

Transhumanţa carpatică şi jocul de oină,…

Transhumanţa şi de au incluse Inventarul naţional al de cultural imaterial, anunţă Culturii.


Documentul de a Transhumanţei carpatice, a vieţii pastorale tradiţionale Inventarul naţional al de cultural imaterial a redactat prin experţi Naţională a Patrimoniului Imaterial a şi specialişti de la şi (în special Naţională a Zonei Montane) şi Mediului, Pădurilor şi Apelor. 

Cercetarea de teren, a demonstrat existenţa a rutelor active de transhumanţă ţara noastră, a de dr. David, cercetător II la de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Bucureşti şi de conf. univ. dr. de la de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Ca a îndeletniciri tradiţionale a poporului român, păstoritul transhumant s-a cu păstoritul şi cu cel pendular, practicat, izvoarelor istorice, cu secolele al XIV-lea şi al XV-lea special de oierii transilvăneni. În declinului pe păstoritul transhumant l-a cu de-a doua a secolului al XIX-lea, ocupaţie cu caracter a poporului continuă reprezinte mijlocul de subzistenţă al de practicanţi tradiţionale de manifestare, ce conservă trăsăturile exponenţiale pastorale acum câteva secole. urmare, astăzi, transhumanţa reprezintă un de manifestări şi socio-culturale configurate păstoritului de amplitudine, conferind satului pastoral montan cu transhumant şi gospodăriei ţărăneşti pastorale.

De asemenea, România, prin Culturii, a se asocieze multinaţional de a Lista reprezentativă a de cultural imaterial al umanităţii.

Jocul de Oină a inclus Inventarul naţional al de cultural imaterial, dosarul de redactat de experţi cadrul Naţionale Salvgardarea Patrimoniului Imaterial a Culturii.

pe al României, de practicat forma sa reglementată, prin asociaţiile şi cluburile participă la competiţiile de de Oină, şi cadrul comunităţilor au păstrat tradiţie, cu sărbătorilor religioase, festive şi manifestări locale.

Avându-şi jocurile cu şi mingea de păstori, oina a prezentă viaţa comunităţilor regiunile României, cu caracteristici asemănătoare, cu diferite. Sunt acest sens: hoina, ogoiul (Bucovina), fuga (sudul Transilvaniei), ţuru, de-a lunga (centrul Transilvaniei), apuca, matca-mare (Maramureş), hâlca, lopta-pila, hapucul, hopaciul (nordul Transilvaniei), de-a patru stăm, lopta-lungă, baciul, baş (Banat).

În prezent, de cunoaşte o internaţională, practicat ca India, Indonezia, sau Nepal.

viewscnt

Articolul de informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un republicarea noastre, va ne trimiteţi un pe adresa abonamente@news.ro.

About BoTposter

Check Also

Pragul de venituri pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei, majorat

Potrivit proiectului de act normativ, pragul maxim de venituri până la care se acordă ajutorul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *