Breaking News

Mândrie, Nu Prejudecată | Scrisoare A Nouă Politicieni, Creatori și Sportivi Cu Ocazia Evenimentelor Pride | Ştiri, Știri Externe | Libertatea

Niciunul dintre noi nu alege cum și unde se naște și nu avem dreptul să îi judecăm pe ceilalți și să-i discriminăm.

***

Luna iunie și, în general, lunile de vară au ajuns să fie asociate cu un calendar bogat de marșuri și evenimente care celebrează în toată lumea mândria (“pride”) de a fi membru al comunității LGBTI+ și care sunt tot atâtea prilejuri de a lua poziție împotriva prejudecăților și a altor probleme stringente cu care se confruntă comunitatea LGBTI+.

Aceste manifestări publice luptă împotriva discriminării și a inegalităților și aduc laolaltă, într-un proces de reflecție comună, comunități pe care le leagă aceleași valori.

Anul acesta, din cauza pandemiei de COVID-19, toate aceste manifestări nu vor mai putea avea loc. Evenimentele Pride fie se vor desfășura online, fie vor fi anulate, însă, în ciuda acestui lucru, avem nevoie de spiritul lor de solidaritate, incluziune și toleranță. Cu atât mai mult acum, când e mai important ca oricând să apărăm aceste valori. 

Pandemia a accentuat vulnerabilitățile sistemice existente, cu consecințe sociale și economice grave și posibil pe termen lung pentru minorități. Și dincolo de orizontul acestei pandemii, în această perioadă în care lumea reclamă o schimbare, trebuie să luptăm pentru un viitor în care oamenii să poată trăi, indiferent de rasa sau de originea lor etnică, de orientările lor sexuale ori de identitățile de gen, la adăpost de orice formă de discriminare, nedreptate sau tratament abuziv. 

Ministrul sănătății Nelu Tătaru, anunț oficial: “S-a decis amânarea celei de-a patra etape de relaxare. Vom avea o săptămână de foc”

Recomandări

Ministrul sănătății Nelu Tătaru, anunț oficial: “S-a decis amânarea celei de-a patra etape de relaxare. Vom avea o săptămână de foc”

 

În ultimele decenii, mai multe țări au realizat progrese în acest domeniu de politică.

În urma dezincriminării homosexualității, tot mai multe țări au adoptat legi care combat discriminarea și ura și recunosc acum familiile LGBTI+ (familiile “curcubeu”) și diversitatea de gen.

În ciuda acestor progrese, în nicio societate persoanele LGBTI+ nu au de facto drepturi egale cu ceilalți membri ai societății. În plus, există în continuare o discrepanță între standardele consacrate în legislație și realitățile cu care se confruntă zi de zi persoanele LGBTI+. Este nevoie de mult mai mult timp pentru a schimba prejudecățile, stereotipurile, atitudinile. De asemenea, există în continuare riscul unui regres în raport cu tot ce s-a realizat în acest domeniu. 

Ad placeholder

Într-adevăr, vedem deja semnele unei contrareacții, conduse de mișcările care militează împotriva recunoașterii drepturilor de gen și în favoarea familiei tradiționale.

Pentru unii dintre noi, “acasă” nu e un loc în care ne simțim în siguranță: fie că vorba de femei sau de copii care sunt victime ale violenței domestice ori de tineri care trebuie să locuiască împreună cu membri ai familiei care au un comportament ostil, homo/transfob, intolerant sau abuziv față de ei.

Condamnată pentru corupție, o șefă din Agenția Medicamentului recunoaște că la dosarul său de angajare se află un cazier vechi!

Recomandări

Condamnată pentru corupție, o șefă din Agenția Medicamentului recunoaște că la dosarul său de angajare se află un cazier vechi!

 

Mândrie, nu prejudecată | Scrisoare a nouă politicieni, creatori și sportivi cu ocazia evenimentelor Pride
Praga găzduiește în fiecare an cel mai mare eveniment Pride din Europa Centrală | Foto: EPA

De exemplu, cu ocazia acțiunilor desfășurate împreună cu persoane și ONG-uri care lucrează în domeniul LGBTI+, am aflat că, în timpul aplicării măsurilor de limitare a mișcării persoanelor, tinerii LGBTI+ care locuiau împreună cu familii în care nu aveau parte de înțelegere au fost victime ale violențelor și unii chiar au fost aruncați în stradă. Persoanele LGBTI+ mai în vârstă din centrele de îngrijire a bătrânilor, care nu și-au afirmat adevărata identitate de gen au suferit din cauza singurătății și a excluderii.

Este posibil ca, din cauza măsurilor de limitare a mișcării persoanelor, persoanele LGBTI+ care locuiau în astfel de medii ostile să fi fost nevoite să își ascundă adevărata natură, ca să se autoprotejeze.

Ad placeholder

EXCLUSIV | Peste 93% dintre notele lucrărilor contestate la Evaluarea Națională au fost modificate în ultimii trei ani. Cum explică Ministerul Educației

Recomandări

EXCLUSIV | Peste 93% dintre notele lucrărilor contestate la Evaluarea Națională au fost modificate în ultimii trei ani. Cum explică Ministerul Educației

 

Din cauza acestei presiuni suplimentare, persoanele LGBTI+ au fost întotdeauna expuse unui risc sporit de a avea probleme de sănătate mintală.

În unele țări, acest risc este amplificat în condițiile în care accesul la îngrijiri medicale extrem de importante, cum ar fi tratamentul HIV sau îngrijirea pentru afirmarea identității de gen, a fost restricționat sau a fost considerat ca fiind “neesențial”, ceea ce a avut un efect negativ asupra confortului psihic al persoanelor în cauză.

Negrii și persoanele aparținând minorităților etnice au ocupat întotdeauna un loc special în rândul comunității LGBTI+ și au jucat un rol decisiv în cadrul revoltelor de la Stonewall. Cu toate acestea, comunitatea LGBTI+ poate și trebuie să facă mai mult pentru a fi pe deplin incluzivă. 

Evenimentele Pride sunt o ocazie potrivită pentru a reflecta asupra modului în care comunitatea poate combate inegalitatea în sânul său și pentru a celebra toate culorile curcubeului, cu toate nuanțele culorilor.

Rețelele care sprijină evenimentele Pride le oferă un colac de salvare celor care se luptă în fiecare zi cu sentimentul izolării. Acolo unde alte servicii nu dau niciun rezultat, intervine comunitatea LGBTI+. 

În prezent, centrele comunitare sunt închise, evenimentele au fost anulate, iar supraviețuirea organizațiilor este amenințată în condițiile în care acestea se luptă să obțină finanțare, să își sprijine comunitățile și să continue să-și administreze serviciile.

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE a publicat cel de-al doilea sondaj LGBTI+ pentru statele membre pe care l-a realizat și la care au participat 140.000 de persoane LGBTI+. Răspunsurile primite evidențiază sentimentul accentuat de izolare și vulnerabilitate cu care se luptă persoanele LGBTI+, precum și riscurile asociate acestei condiții înainte de izbucnirea epidemiei de COVID-19.

Ad placeholder

Sondajul a revelat faptul că, în ciuda diversității mari a persoanelor aparținând comunităților LGBTI+, experiența discriminării este în continuare foarte răspândită.

Circumstanțele individuale și identitatea de gen sunt factori care modelează, de asemenea, multiplele fațete ale excluderii la care sunt expuse persoanele respective. De exemplu, femeile, tinerii, persoanele cu handicap și persoanele vârstnice sunt expuse unui risc mai mare. Tot astfel, persoanele trans, nebinare și intersexuale se confruntă, într-o măsură semnificativ mai mare, cu excluderea, hărțuirea și violența. Răspunsul nostru trebuie să fie, așadar, unul incluziv și intersecțional.

Mândrie, nu prejudecată | Scrisoare a nouă politicieni, creatori și sportivi cu ocazia evenimentelor Pride
Eveniment Pride în Belgrad, Serbia | Foto: EPA

Pentru a crea premisele unei afirmări pozitive a vieții lor ca persoane LGBTI+, acestea trebuie să nu mai fie nevoite să își ascundă identitatea sau să se izoleze. Guvernele trebuie să susțină persoanele LGBTI+ combătând stigmatizarea socială la care acestea sunt încă expuse. Adoptarea de legi în favoarea egalității și împotriva discriminării, de strategii naționale de acțiune pentru diversitate și incluziune și crearea unor “spații sigure” sunt măsuri de o importanță crucială, care nu mai pot fi amânate. Ar trebui, de asemenea, dezvoltate programe de sprijin pentru părinții tinerilor LGBTI+.

Ad placeholder

Planurile de redresare după criza provocată de pandemia de COVID-19 ar trebui, prin urmare, să recunoască și să abordeze problema prejudecăților și a inegalităților sistematice scoase la lumină de criza actuală.

Este extrem de important să acționăm cât mai prompt. Misiunea noastră colectivă ar trebui să fie aceea de a combate discriminarea și efectele sale pe termen lung în societățile noastre cu aceeași hotărâre cu care luptăm împotriva pandemiei. Incluziunea persoanelor LGBTI+, împinse la periferia societății în timpul crizei actuale, nu se poate realiza dacă acestea vor fi în continuare nevoite să își ascundă identitatea și să se izoleze. 

Le spunem tuturor celor care serbează la 27 iunie Ziua mondială a mândriei de a fi membru al comunității LGBTI+: suntem alături de voi!

Iar celorlalți, le spunem: fiecare dintre noi poate să pună umărul, trebuie doar să nu uităm că suntem cine suntem. 

Niciunul dintre noi nu alege cum și unde se naște și nu avem dreptul să îi judecăm pe ceilalți și să-i discriminăm.

Diversitatea e un atu. Să o celebrăm așa cum merită!

Opinie semnată de:

  • Helena Dalli, comisar european pentru egalitate
  • Sir Elton John și David Furnish, regizor
  • Billie Jean King și Ilana Kloss, foști jucători profesioniști de tenis
  • Sir Ian McKellen, actor
  • Skin, cântăreț 
  • Edward Enninful OBE, editor-șef British Vogue
  • Frank Ocean, cântăreț

Citeşte şi:

G4Media: Carte despre pandemie, publicată la Iași, cu o colecție de texte, inclusiv conspiraționiste. Dan Puric și trei preoți sunt la secțiunea “experți”

Zece medici din Italia susțin că a scăzut contagiozitatea COVID-19. Alte zeci de doctori și profesori îi contrazic: “A fost și este foarte periculos”

Umilință maximă! Rebecca a pus piciorul în prag, iar Reghe i-a ținut partea! Cum a reacționat Anamaria Prodan

PARTENERI – GSP.RO

Umilință maximă! Rebecca a pus piciorul în prag, iar Reghe i-a ținut partea! Cum a reacționat Anamaria Prodan


Horoscop 30 iunie 2020. Capricornii sunt nevoiți să facă alte alegeri pentru noua lor scară de valori

HOROSCOP

Horoscop 30 iunie 2020. Capricornii sunt nevoiți să facă alte alegeri pentru noua lor scară de valori

Urmărește cel mai nou VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *