Breaking News
Home / Stiri Noi / Ana Iorga explică cum trebuie să folosim corect cuvântul ”decât”. Ca sens, are valoare comparativă şi restrictivă

Ana Iorga explică cum trebuie să folosim corect cuvântul ”decât”. Ca sens, are valoare comparativă şi restrictivă

”Un mic, cu multe. fi prepoziţie, adverb sau conjuncţie. Ca sens, are valoare şi restrictivă.

Comparativa: El e mine. Restrictivă: Nu are la dispoziţie”.

Cel frecvent ne agasează auzim greşit ca semiadverb restrictiv, negaţie: “Are la dispoziţie” greşit de “NU are la dispoziţie”. Ajungem şi la asta, vedem acum ce variat e acest cuvant la nivelul utilizărilor sale.

“Decât” prepoziţie. Si ca prepozitie, poate valoare comparativă: “El mine.” Si valoare restrictivă: “N-a mine.” Ca prepoziţie, observaţi elementului cazul acuzativ. Pronumele personal aici are de acuzativ: mine.

“Decât” şi ca semiadverb. La fel, ca sens poate inteles sau restrictiv: ”E ieri”. “N-a Andreea.” În acest exemplu, cu negaţia, e neliterar:

“A Andreea” e o greşeală actuală, e o particularitate a graiului Muntenia

“Decât” poate fi şi conjuncţie, atunci o propoziţie. Decât poate ca o conjuncţie: “El bine lui.” Sau o propoziţie alături de conjuncţie: “E explici.” Iarăşi, ati aceste 2 are sens comparativ. Dar poate functiona si cu sens restrictiv si in postura de conjuncţie: “N-a a stat.” Interesant e “decât” şi valoare adversativă. Adică era cu DAR: in Ivan Turbincă la un asa: “Afurisita de turbincă mă vâră boalele. Decât n-am încotro; mă duc”. bucluc, DAR n-am încotro. Acesta sensul.

Iată ce multitudine de si are un cunvânt.
Dacă vreţi citiţi DECÂT şi similare, găsiti o sumedenie de si nuanţe carte. “Dictionar de gramaticale”. 165 de au analizate de colegii de la si a iesit o colectie de foarte provocatoare.

”Decât” poate fi prepoziţie, adverb sau conjuncţie. Ca sens, are valoare şi restrictivă.

Comparativa: El e mine. Restrictivă: Nu are la dispoziţie”. frecvent ne agasează auzim greşit ca semiadverb restrictiv, negaţie: “Are la dispoziţie” greşit de “NU are la dispoziţie”, a explicat Iorga.

About BoTposter

Check Also

Primăria Capitalei anunţă ca e gata să strângă zăpada cu 654 de utilaje

Primarul general Nicuşor Dan a solicitat operatorilor de deszăpezire din toate sectoarele Capitalei să fie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *