Breaking News
Home / Stiri Noi / Ana Iorga explică cât de complicată poate fi prepoziția ”cu”

Ana Iorga explică cât de complicată poate fi prepoziția ”cu”

 CU latină, de la “cum”. Este o prepozitie de si ce e special la ea nominalului pe precedă de articulare. Să vedem ce are şi ce dificultăţi pune.

Grupul pe poate fi sintactic un circumstantial, de tipuri, functie de sensurile context.

Un circumstanțial sociativ: Merg cu colegii. Un circumstantial instrumental: Scriu cu stiloul. Un circumstantial de mod: Mi-e cu zgomot. Un circumstantial de relatie: Este cu numele. ce bogătie de sensuri.
În sociative, CU si într-o îmbinare cu adverbul “împreună”: Copiii au cu lor.

În contextele CU “împreună cu” sau “si cu” sociative pozitie de subiect, se la plural. Adica acolo consider ca am un multiplu: Mama cu tata ne-au la gară. Au premierul cu ministrul Mediului. E util de reținut asta. Pe

ntru o ezitare aceste exemple: fac la singular sau la plural? Astfel de constructii sociative cu prepozitia CU la plural. Adica oarecum sinonime: si la liceu. cu la liceu. Pot un la singular S: merge la cu Maria.

Alteori, prepozitia CU de regimul verbului. Ce asta? Că un verb se construieste musai cu prepozitie, prepozitie: El se cu reușita. se cu Maria. Alegerile au culminat cu un scandal.

Grupul prepozitional lui CU poate nominal: scrisul cu stiloul. Evită hainele cu imprimeuri. un cu apă. Casa cu obloane de patrimoniu.

Un la prepozitie, va la inceput, substantivului urmează forma articulată sau nearticulată, functie de sens. de context.

Dacă substantivul are un referent cunoscut, reperabil, va articulat hotărât: Circulă cu mașina. A cu soția. Diferit de circulă cu masină furată sau de împrumut. Dacă substantivul abstract sau masiv, nearticulat: Mănâncă cu unt. cu lapte. Dacă detalii individualizeaza, e ca substantivul apară articulat: Mănâncă cu de la producători locali”, a explicat Ana Iorga.

Mai explicaţii, materialul de sus.
 

About BoTposter

Check Also

Ludovic Orban a prezentat cele trei motive care i-au salvat pe piețari de la frig

„Unu: suntem pe un trend descendent, nu mai există riscul major care exista, doi: sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *